FOTO: Izola – med valovi zgodovine in okusi prihodnosti

S člani LASR Feral smo se tokrat podali na navdihujočo strokovno ekskurzijo v Izolo, kjer smo skozi zgodbe morja odkrivali trajnostne prakse, bogato ribiško dediščino in inovativne projekte, ki povezujejo tradicijo in prihodnost.

Obiskali smo primere dobrih praks, ki prikazujejo, kako lahko ribiška dediščina, sodobne trajnostne rešitve in inovacije prispevajo k razvoju slovenskega obalnega območja.

Prvi postanek je bil pri Ribištvu školjkarstvu Mitja Petrič s.p. – Mytilus, kjer smo pobliže spoznali vzrejo školjk in izzive sodobnega školjkarstva. Ta primer dobre prakse je pomemben, saj odraža enega izmed ciljev SLR LASR Feral – spodbujanje sektorja akvakulture.

Sledil je obisk Izolane – Hiše morja, kjer nas je sprejela Višja svetovalka za gospodarske dejavnosti na občini Izola Olga Kaliada. Predstavila nam je projekte občine Izola, ki podpirajo trajnostno ribištvo in pomorsko dediščino, pri čemer sodelujejo tudi z LASR Feral.

Gregor Benčina iz Turističnega združenja Izola – Visit Izola nas je s svojim neverjetnim entuziazmom popeljal skozi bogato zgodovino mesta in ribištva, s katerima je tudi sam tesno povezan. Njegove zgodbe so slikovito prikazale, kako pomembno vlogo so imeli ribiči pri razvoju Izole.

Rada Lekič pa nam je predstavila projekte, ki povezujejo ribiče in gostince, kot sta Teden domačih pedočev in Pomol okusov, ter sodelovanje z LAS Istra v prejšnji perspektivi. Takšna sodelovanja so odličen primer uspešnega povezovanja različnih deležnikov pri promociji lokalne ribiške dediščine.

Sprehod po ribiškem pomolu in ogled barke Mytilus sta nam ponudila vpogled v vsakdanje življenje ribičev ter pomen ohranjanja te dediščine.

Ekskurzijo smo zaključili v Gostilni Bujol Izola, ki je izjemen primer lokalnega podjetništva, ki ohranja avtentično morsko kulinariko. Alen Pušpan nam je zaupal zgodbo svoje mame, ki je bila nekoč zaposlena v tovarni Delamaris in je znana po pripravi ročno tolčenega bakalarja – jedi, ki nosi bogato tradicijo in se v Izoli pripravlja že stoletja.

Bujol je tipična gostilna, kjer strežejo izključno lokalne in sveže jedi, pripravljene po preprostih primorskih receptih, starih več kot 100 let. Njihov bakalar je najbolj znana jed, katere recept se prenaša iz generacije v generacijo in ostaja dobro varovana skrivnost. Ime Bujol pa ima prav posebno zgodbo – izhaja iz vedra, ki so ga v katastrofalni poplavi leta 2008 uporabili za praznjenje gostilne pred njenim odprtjem.

Hvaležni smo vsem gostiteljem za izjemno gostoljubje in priložnost, da smo Izolo doživeli na povsem nov način. Hvala tudi vsem udeležencem za prijetno druženje in izmenjavo znanja, ki bo zagotovo prispevalo k nadaljnjemu razvoju lokalnih pobud v okviru LASR Feral.

 

Shopping Cart