Energijska vrednost rib je odvisna od letnega časa

Energijska in hranilna vrednost ribjega mesa se spreminja glede na vrsto ribe, njeno velikost, spol, letni čas, ko je ulovljena, pa tudi temperaturo morja in vrsto hrane, ki jo riba zaužije v naravnem okolju.
 
Na primer, saredele so najbolj bogate z maščobami v jesenskem času, tik pred drstitvijo, ko naše morje ponuja najbolj hranljivo ribo.
 
Pozimi, po drstitvi in prezimovanju, imajo najmanj maščob, kar vpliva tudi na njihov okus in hranilnost. 
Tipična maščobna sestava mesa sardel glede na letni čas (Povprečje v %):
  • Zima: 1,0 % maščobe
  • Pomlad: 1,3 % maščobe
  • Poletje: 8,3 % maščobe
  • Jesen: 15,1 % maščobe
Pri LASR Feral spodbujamo uživanje sezonsko ulovljenih rib, ki so ne le okusne, ampak tudi pomemben del trajnostnega ribolova in lokalnega gospodarstva. Izkoristite jesenski čas in si privoščite sveže sardele – zdravo in trajnostno! 
 
Povzeto po članku na: prehrana.si
Shopping Cart