
Novice
FOTO: Izola – med valovi zgodovine in okusi prihodnosti
S člani LASR Feral smo se tokrat podali na navdihujočo strokovno ekskurzijo v Izolo, kjer…
Morska jajca: Delikatesa ali preizkušnja za pogumne?
Morska jajca so vrsta tunikatov, ki se uporabljajo v kulinariki v sredozemskih državah. Imajo zanimiv…
Odkrijte ribiške sejme po svetu
V Lokalni akcijski skupini za ribištvo (LASR) Feral se zavedamo pomena izmenjave znanja in priložnosti…
Vabilo na strokovno ekskurzijo: »Zgodbe iz morja, ki navdihujejo – Izola, med valovi zgodovine in okusi prihodnosti«
Vodilni partner LASR Feral – Središče Rotunda vas vabi, da se nam v petek, 31.…
Vabilo na strokovno ekskurzijo: »Zgodbe iz morja, ki navdihujejo – Pristanišče trajnosti: Koper«
Vodilni partner LASR Feral – Središče Rotunda vas vabi, da se nam v petek, 6.…
Vabilo na sejem CROFISH in čezmejno strokovno srečanje z izmenjavo izkušenj v ribištvu
Vodilni partner LASR Feral – Središče Rotunda vas vabi, da se nam v soboto, 23.…
Vabilo na strokovno ekskurzijo: »Zgodbe iz morja, ki navdihujejo – Prvi pristan: Piran«
Vodilni partner LASR Feral – Središče Rotunda vas vabi, da se nam v petek, 8.…
Školjčišča v Slovenski Istri – naravna dediščina in trajnostni vir hrane
V Piranskem zalivu so v 80-ih letih prejšnjega stoletja začeli z gojenjem klapavic, pri čemer…
Črka “R” je pomembna, ko jemo školjke!
Se sliši čudno? Pa ni! Tradicionalno pravilo pravi, da so za uživanje školjk najboljši meseci…
Zanimiva dejstva o Jadranskem morju
Jadransko morje ni le lepota naše obale, ampak skriva tudi nekaj zanimivih skrivnosti: Najgloblja točka…
Ribištvo in inovacije: Kako tehnologija izboljšuje trajnost ribolova?
Tehnološki napredek je prinesel pravo revolucijo v ribištvo in močno pripomogel k njegovi trajnosti. Inovacije,…
Primer dobre prakse: Trajnostno ribištvo z DISCARDLESS
Danski projekt DISCARDLESS predstavlja odličen primer trajnostne rešitve v evropskem ribištvu. S pomočjo inovativnih tehnik…
Bakalar Folpo in krožno gospodarstvo
Le kdo še ni slišal ali užival v okusih bakalarja Folpo?Boris Glavina s svojim projektom…
Maček na barki
Ne, ne govorimo o kosmatem prijatelju s štirimi tačkami, ampak o tradicionalnem sidru s štirimi…
Ribištvo skozi čas: Preobrazba in trajnost
Bliža se dan reformacije, ko se spominjamo preobrazbe, ki je vplivala na našo kulturo, vero…
Jesen v Istri: Ohranimo čiste obale!
Z jesenjo v Slovensko Istro pridejo mirnejši dnevi, ki so popolni za sprehode ob morju.…
Kako podpreti trajnostni ribolov?
Ribištvo v Slovenski Istri se sooča z velikimi izzivi, saj se količina rib v Jadranskem…
Škocjanski zatok – Oaza za ptice selivke in ogrožene vrste
Škocjanski zatok je eden najpomembnejših naravnih rezervatov v Sloveniji. Mokrišča v rezervatu zagotavljajo ključne pogoje…
Kako lahko občudujemo morje tudi s kopnega?
Slovenska Istra ponuja čudovite poti, kjer lahko uživamo v razgledu na morje, ne da bi…
Športni ribolov v Krajinskem parku Strunjan
Krajinski park Strunjan je izjemno bogat z naravnimi vrednotami, zato so v njem določena stroga…
Primeri dobre prakse WiSA: Vključenost žensk v ribiški sektor
Lokalna akcijska skupina za ribištvo Feral (LASR Feral) si prizadeva za večjo vključenost žensk…
Primeri dobre prakse: Navdih za ohranjanje kulturne dediščine ribištva
V okviru mednarodnega sodelovanja in izmenjave dobrih praks, ki so ključnega pomena za uspešen razvoj…
Hranilna moč rib
Maščobna sestava ribjega mesa je povezana z vsebnostjo vode in sezono. 𝐏𝐮𝐬𝐭𝐞 𝐫𝐢𝐛𝐞, kot je…
Energijska vrednost rib je odvisna od letnega časa
Energijska in hranilna vrednost ribjega mesa se spreminja glede na vrsto ribe, njeno velikost, spol,…
Ste vedeli, da večina Slovencev ribe uživa redno?
32% Slovencev uživa ribe tedensko, medtem ko jih 48% uživa vsaj enkrat mesečno. Ribe, kot so…
Kako prepoznate svežo ribo?
Najbolje je kupovati cele ribe z glavo, saj tako lažje preverite njihovo svežino. Oči naj…
Jesen prinaša odlične priložnosti za ribolov
Ko se temperature morja začnejo zniževati, postanejo ribji habitati bolj dinamični. Ribe, kot so brancin,…
Ste že slišali za puding iz alg?
Tradicionalni irski desert, znan kot carrageen pudding, je narejen iz posebne vrste alg, ki rastejo…
Delavnica: Akvaponika, eno leto pozneje
Dogodek bo potekal v četrtek, 26. septembra 2024, od 11:00 dalje v Area Science Park,…
Primer dobre prakse žene ribiča iz Irske
Predstavljamo vam primer dobre prakse iz tujine. Fresh Fish Deli je irsko podjetje, ki ga…
Poreklo rib: ključ do kakovosti in trajnosti
Pri LASR Feral verjamemo, da je transparentnost glede porekla rib ključnega pomena za zagotavljanje kakovosti…
Obisk irske delegacije v Središču Rotunda
Včeraj so Središče Rotunda Koper obiskali gostje iz Irske, ki prihajajo iz SECAD Partnership, organizacije…
Sveže ali zamrznjene ribe?
Ribe predstavljajo izjemno pomemben del zdrave prehrane, saj so lahko prebavljive in bogate z visoko…
Vsestranske alge
Alge so pravo naravno bogastvo z izjemnim potencialom. Igrajo ključno vlogo v prehrani, kozmetiki in…
Primer dobre prakse: Električni katamaran Legacy of the Fjords
Projekt Legacy of The Fjords je izjemen primer trajnostnega turizma, ki ga vodi podjetje The…
Dež, ribe in trajnost: Najboljši trenutek za ribolov v Istri
Ponoči je deževalo, zato ne moremo ne omeniti deževnega vremena in ribolova. Ribe so v…
Energijska in hranilna vrednost rib se spreminja skozi leto.
Ali ste vedeli, da se hranilna vrednost ribjega mesa lahko spreminja glede na letni čas,…
Morski ježki – varuhi našega morskega ekosistema
Če ste plavali v morju ob slovenski obali, ste jih sigurno srečali. Morski ježki niso…
Etika na morju
Medsebojna pomoč in razumevanje na morju sta ključnega pomena za varnost in zadovoljstvo vseh udeležencev.…
Morski travniki – Zeleni zaklad morja
Na plaži v Portorožu je Okolje Piran namestilo informacijsko tablo, ki obiskovalce ozavešča o pomenu…
AKVAKULTURA – Temelj prihodnosti evropskega ribištva
Akvakultura je ključna za prehransko varnost in gospodarski razvoj v Evropi. V letu 2022 je…
Morske ribe: Modre vs. Bele
Ali ste vedeli, da se morske ribe delijo na pelagične modre in bele ribe?Ta delitev…
Pestro uživanje rib za boljše zdravje
Zamenjava rdečega mesa z ribami v tedenskem jedilniku prinaša številne koristi za zdravje! Priporočljivo je,…
Primer dobre prakse: Morska oaza Piran
Na morskem dnu blizu Sečoveljskih solin leži Morska oaza Piran, nova umetna podmorska struktura, ki…
Sprejeta Novela Zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča
Državni zbor je sprejel Zakon o spremembah Zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe…
Primer dobre prakse: tunera
Omranjamo ribiško dediščino – Tunera kot navdih. Eden od ciljev LASR Feral je spodbujanje trajnostnega ribištva…
Prvi Javni poziv je presegel vsa pričakovanja
Z veseljem sporočamo, da je prvi Javni poziv ESPRA v letu 2024, objavljen 19. aprila…
LASR Feral smo predstavili v Šmarjah
Na dogodku Bela Istrijana smo predstavili našo vizijo, cilje, aktivnosti in projekte, ki jih želimo…
Dan odprtih vrat – Muzej školjk Piran
Danes smo se z velikim veseljem udeležili dneva odprtih vrat Muzeja školjk Piran – Shell…
Predstavitev članov LASR Feral na dogodku Bela Istrijana v Šmarjah
Spoštovani člani in članice LASR Feral! LASR Feral nudi članom brezplačno stojnico v Šmarjah v…
Primeri dobrih praks – 2. del
Projekta podpore ženskam v ribištvu in akvakulturi Projekt podpore ženskam v ribištvu in akvakulturi je…
Podaljšan rok za oddajo vlog na 1. Javni pozil ESPRA
Spoštovani člani in članice LASR Feral, obveščamo vas, da je Upravni odbor LASR FERAL sprejel…
Prednosti članstva LASR Feral?
Članstvo v Lokalni akcijski skupini za ribištvo (LASR) Feral prinaša številne prednosti za posameznike in…
EU sektorji modrega gospodarstva
Evropska komisija je na svoji spletni strani Blue Economy Observatory (https://blue-economy-observatory.ec.europa.eu/eu-blue-economy-sectors_en) podrobno opredelila ključne sektorje…
Podaljšan rok za prijavo – Javni poziv za člane Ocenjevalne komisije
Spoštovani člani in članice LASR Feral, sporočamo vam, da smo podaljšali rok za prijavo na…
Javni poziv za člane Ocenjevalne komisije
Vodilni partner Lokalne akcijske skupine za ribištvo Feral, dne 4. 6. 2024 objavlja JAVNI POZIV…
Kako postanete član LASR Feral?
Koraki za pridružitev Izpolnite pristopno izjavo: Izpolnite ustrezne podatke glede na to, ali ste fizična…
Vabilo na delavnico: »Prijava projektov vokviru 1. javnega poziva ESPRA 2024«
Spoštovani, Vabimo vas na 3. delavnico v zvezi s 1. Javnim pozivom LASR Feral za…
Vabilo na delavnico: Predstavitev dobrih praks tujih LASR (FLAG)
Spoštovani, Vabimo vas na delavnico predstavitve dobrih praks tujih ribiških LAS-ov. Delavnica vam bo omogočila…
Dva ribiška projekta med Top 20 projektov 2024
Ponosno naznanjamo, da sta se kar dva projekta LAS Istre uvrstila na seznam TOP 20…
Vabilo na delavnico: »Predstavitev 1. Javnega poziva ESPRA 2024«
Spoštovani, 19. aprila 2024 smo objavili JAVNI POZIV LASR FERAL v letu 2024 za izbor…
Primeri dobrih praks – 1. del
Izboljšanje selektivnosti vlečnih mrež (Španija) Projekt GALPEMUR FLAG je v Murcii testiral nove vlečne mreže…
LASR FERAL: Uvodno srečanje pred novimi razpisi
VABILO NA DELAVNICO: LASR FERAL Središče Rotunda so.p. vas vljudno vabi na delavnico LASR FERAL,…
Javni poziv za člane Ocenjevalne komisije
Spoštovani člani in članice LASR Feral, obveščamo vas, da podaljšujemo rok za prijavo na Javni…
Nove možnosti za lokalno zaposlovanje
En od pomembnih ciljev strategije lokalnega razvoja LASR FERAL je ustvarjanje novih delovnih mest v…
Trajnostni razvoj ribištva v okviru SLR LASR Feral
Strategija lokalnega razvoja (SLR) za lokalno akcijsko skupino za ribištvo Feral se osredotoča na trajnostni…