Pri LASR Feral verjamemo, da je transparentnost glede porekla rib ključnega pomena za zagotavljanje kakovosti in trajnostne prihodnosti našega morja. Prav zato je pomembno vedeti, od kod prihajajo ribe, ki jih kupujemo in uživamo.
Zakaj je poreklo rib pomembno?
Poreklo rib nam pove več kot le, kje je bila riba ulovljena ali vzrejena. Z izbiro rib z znanim poreklom lahko podprete trajnostne ribiške prakse, zmanjšate ogljični odtis in pomagate pri ohranjanju zdravih morskih ekosistemov. Poleg tega vam te informacije omogočajo, da se izognete ribam iz območij, kjer obstajajo težave z onesnaženjem ali prekomernim ribolovom.
Kako prepoznati ribolovno območje?
Pri nakupu divjih rib mora biti navedeno ribolovno območje, kjer so bile ulovljene, v skladu z mednarodno klasifikacijo FAO (Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo). Pri gojenih ribah pa mora biti jasno označena država izvora.
Tukaj je nekaj pogostih oznak FAO ribolovnih območij, ki jih lahko najdete na etiketah rib:
- FAO 21 = severozahodni Atlantik
- FAO 27 = severovzhodni Atlantik
- FAO 27. III d = Baltsko morje
- FAO 31 = centralno-zahodni Atlantik
- FAO 34 = centralno-vzhodni Atlantik
- FAO 37.4 = Črno morje
- FAO 37.1, 37.2 in 37.3 = Sredozemsko morje
- FAO 37.2.1 = severni del Jadranskega morja (ribolovno območje slovenskih ribičev)
- FAO 37.4 = Črno morje
- FAO 41 = južnozahodni Atlantik
- FAO 51 in 57 = Indijski ocean
- FAO 61, 67, 71, 77, 81 in 87 = Pacifiški ocean
- FAO 48, 58, 88 = Antarktika
Vsaka od teh oznak vam pomaga razumeti, od kod prihaja riba in pod kakšnimi pogoji je bila ulovljena. Zavedanje o teh območjih je prvi korak k boljši izbiri rib, ki so ne le okusne, ampak tudi trajnostne.
Kaj lahko storite?
Ko naslednjič kupujete ribe, bodite pozorni na te oznake in se pozanimajte o poreklu. Z izbiro rib iz trajnostnih ribolovnih območij podpirate odgovorne ribiške prakse in prispevate k ohranjanju našega morja in obalnih skupnosti.
Pri LASR Feral smo predani izobraževanju potrošnikov o pomembnosti trajnostnega ribolova in porekla rib.