V Piranskem zalivu so v 80-ih letih prejšnjega stoletja začeli z gojenjem klapavic, pri čemer so naravne danosti in zaščiteno okolje zaliva omogočile uspešno pridelavo. Gojenje so kmalu razširili tudi na Strunjanski zaliv in Zaliv svetega Jerneja, kjer danes obsega kar 11 hektarjev, približno površino 15 nogometnih igrišč.
Zakaj so školjčišča pomembna? Klapavice v morju delujejo kot naravni filtri, saj s filtracijo morske vode ohranjajo ekološko ravnovesje in čistijo morje. To trajnostno pridelavo školjk podpirajo sodobne metode, ki vključujejo plavajoče linije in tehnologijo za strojno čiščenje, s čimer školjkarji zagotavljajo kakovostne morske proizvode. Školjčišča prispevajo k modremu gospodarstvu, ohranjanju biotske raznovrstnosti in trajnostni pridelavi.
Več si lahko preberete tudi tukaj: https://www.nasasuperhrana.si/ribe/morsko-ribistvo-in-marikultura/skoljcisca/
Gojenje školjk v Slovenski Istri, skladno s cilji SLR LASR Feral, prispeva k trajnostnemu modremu gospodarstvu, krepitvi lokalnih virov in ohranjanju morskih ekosistemov. S spodbujanjem lokalne pridelave školjk strategija podpira čisto okolje, zagotavljanje kakovostnih morskih proizvodov ter razvoj obalnih območij, ki se opirajo na svojo naravno in kulturno dediščino.